Mednarodna znanstvena konferenca (16.09.2015) - publikacija
Mednarodna znanstvena konferenca (16.09.2015) - Poročilo
Mednarodna znanstvena konferenca "»Ergonomija – priložnost za nova humana delovna mesta«, 16. september, 2015, Siedlce, Poljska.
Predstavitev projekta ERGO WORK na konferenci END 2015 v Portu na Portugalskem (27.6.2015)
Predstavitev projekta ERGO WORK na 13. mednarodni konferenci „Mednarodni teden”, 11. maj 2015, Siedlce, Poljska
Delavnica, »Ergonomija delovnega mesta«, sredo 8. april 2015, Maribor
Predstavitev projekta ERGO-WORK na Radiu Maribor (23. marec 2015, Maribor, Slovenia)
3. partnerski sestanek v mestu Salamanca v Španiji (21. in 22. januar 2015)
Implementacija pilotnih projektov ERGO WORK v Sloveniji in na Poljskem
ERGO WORK predstavljen v radijski oddaji na Radiu Maribor (8. december 2014, Maribor, Slovenija)
ERGO WORK preko Atlantskega oceana
ERGO WORK predstavljen na REHA dnevih 2014 (23. – 24. september 2014, Portorož, Slovenija)
2. kreativna delavnica Inštituta za kreativne procese v podjetniškem in raziskovalnem okolju
1. kreativna delavnica »Inštituta za kreativne procese v podjetniškem in raziskovalnem okolju«
ERGO WORK - Razvoj študijskega programa
ILO Global Business and Disability Network Newsletter – 07/2014
SREČANJE V KANTABRIJI
SREČANJE V BADAJOZU
ERGO WORK širi meje: o njem smo govorili v Turčiji!
2. srečanje partnerstva ERGO WORK v Mariboru
ERGO WORK na dogodku »Srečanja z gospodarstvom« (Poljska, 13. marec 2014)
Mednarodna organizacije dela (ILO Global Business and Disability Network) je predstavila nov video prispevek z naslovom The Ability Factor
Drugo srečanje partnerjev v Mariboru (22.-23.5. 2014)
AHFE 2014 – 5. Mednarodna konferenca o ergonomiji in humanih delovnih sistemih, Krakow, Poljska (19.-23.7.2014)
Srečanja z gospodarstvom „Poslovni izzivi”, Siedlce, Poljska (13.3.2014)
Mednarodna konferenca INFAD-G21, Zamora, Španija (12.-14.2.2014)
Srečanje koordinatorjev v Bruslju (23.-24.1.2014)
Uvodno srečanje v okviru projekta ERGO WORK

 

Mednarodna znanstvena konferenca (16.09.2015) - publikacija

 

EN / SI / PL

 

↑↑↑

 

Mednarodna znanstvena konferenca (16.09.2015) - Poročilo
7806 7829 7809 7813 7811
7806 7829 7809 7813 7811

 

16.09.2015 se je v Glavni knjižnici Univerze naravoslovnih znanosti in humanistike odvila Mednarodna konferenca “ Ergonomija – priložnost za nova humana delovna mesta”, ki smo jo organizirali v okviru projekta ERGO WORK, financiranega iz Evropske Unije.

 

Konferenco smo organizirali predstavniki Fakultete za ekonomske in pravne vede ter projekta skupina ERGO WORK.

 

Udeležili so se je tuji gostje, ERGO WORK projektni partnerji, predstavniki univerz iz Poljske ter delavci in delodajalci lokalnih podjetij in organizacij, ki so kakorkoli vključeni v zaposlovanje invalidov.

 

Govorci so podali vsebine s področja ergonomije, implementacije ergonomije v organizacijah ter s področja zaposlovanja invalidov. Glede na to, da je konferenca predstavljala dogodek, namenjen povzemanju rezultatov projektnega partnerstva ERGO WORK, je bila večina predstavitev vezanih na predstavitev aktivnosti, izvedenih tekom projekta.

 

17.09.2015 pa se je v kraju Łazy, v prostorih partnerskega podjetja Łuksja, odvilo zaključno srečanje projektnega partnerstva ERGO WORK. Na srečanju smo partnerji pregledali izvedene aktivnosti ter aktivnosti, ki jih še moramo izvesti v prihodnjih mesecih, da bi s tem uspešno zaključili projekt.

 

Med samim srečanjem smo si partnerji ogledali tudi delovna mesta, ki so bila tekom projekta analizirana z vidika ergonomske ustreznosti za invalide, zanje pa predlagane izboljšave: operater v klicnem centru v Medicinsko-diagnostičnem centru v kraju Oleśnica, v podjetju Łuksja v kraju Łazy pa operater naprave za večplastno rezanje blaga ter specialist za informacijsko tehnologijo.

 

Srečanje smo zaključili optimistični, da nadaljujemo s svojim poslanstvom in se še srečamo z namenom trajnega uresničevanja ciljev, zastavljenih tekom projekta za boljšo prihodnost invalidov na delovnem mestu.

 

↑↑↑

 

Mednarodna znanstvena konferenca "»Ergonomija – priložnost za nova humana delovna mesta«, 16. september, 2015, Siedlce, Poljska.

 

Projektna skupina ERGO WORK in dekan Fakultete za ekonomske in pravne vede Univerze naravoslovnih znanosti in humanistike v Siedlcah organizirata mednarodno znanstveno konferenco z naslovom »Ergonomija – priložnost za nova humana delovna mesta«.

 

Konferenca je organizirana v okviru projekta ERGO WORK, ki je financiran s strani Evropske unije. »ERGO WORK - Povezovanje visokega šolstva s podjetji za nove možnosti ustvarjanja ergonomsko oblikovanih delovnih mest« je evropski projekt, katerega namen je izboljšanje ergonomskega oblikovanja delovnih mest za invalide. Projekt spodbuja znanje, spretnosti in socialno vključevanje z namenom, da bi omogočil smiselne prilagoditve delovnih mest za vse zaposlene, vključujoč invalide. “Socialna kohezija” je eden od sedmih ciljev strategije Evropa 2020. Trg delovne sile lahko bistveno pridobi z večjim vključevanjem invalidov. Multidisciplinarno področje ergonomije lahko pri tem pomaga in podpira socialno vključevanje z izboljšanim oblikovanjem in prilagoditvami delovnih mest tako, da bi le-ta ustrezala različnim potrebam.

 

Na področju poučevanja ergonomije in pristopov k vključevanju invalidov je trenutno moč opaziti pomanjkljivo sodelovanje in izmenjavo znanja med študenti, akademiki, šolami, sistemi poklicnega izobraževanja ter podjetji. Obstaja potencial za tesnejše sodelovanje in učinkovitejše poučevanje ergonomije, ki bi se odražalo pri zaposlovanju invalidov.

 

V okviru projekta ERGO WORK se bomo soočili s temi pomanjkljivostmi. Dolgoročni cilj projekta ERGO WORK, ki je usklajen s 27. členom Konvencije ZN o pravicah invalidov, je postavitev temeljev za sistemsko in trajno sodelovanje med visokim šolstvom in podjetji ter drugimi relevantnimi deležniki na področju ergonomije za invalide, in sicer z namenom spodbujanja ustreznih prilagoditev delovnih mest za invalide.

 

Zaključna konferenca predstavlja izvrstno priložnost za predstavitev projektnih rezultatov, kot so:

• vzpostavitev e-platforme za raziskave in analizo literature, ki jo bo lahko uporabljala mreža ERGOWORK (visokošolske institucije)

• poročilo o poglobljeni analizi obstoječih učnih načrtov s področja ergonomije in potrebah deležnikov

• razvoj učnega načrta s področja ergonomije (dopolnilni modul)

• priporočila za multidisciplinarne učne načrte s področja ergonomije

• priporočila za oblikovalce politik

 

Praktične informacije

• Datum: 16. september 2015

• Lokacija: Osrednja knjižnica Univerze naravoslovnih znanosti in humanistike v Siedlcah (Ulica Ks. Jerzy Popiełuszki 9)

Prijavnica

Vabilo

 

↑↑↑

 

Predstavitev projekta ERGO WORK na konferenci END 2015 v Portu na Portugalskem (27.6.2015)

 

27. junija 2015 je dr. Marzena Wójcik-Augustyniak v Portu na Portugalskem predstavila projekt ERGO WORK v okviru predstavitve "Oblikovanje vključujočih delovnih mest za invalide kot Sestavni del upravljanja drugačnosti". Predstavitev je bila izvedena v okviru END 2015, Mednarodne konference o izobraževanju in novostih v razvoja. (end-educationconference.org)

 

↑↑↑

 

Predstavitev projekta ERGO WORK na 13. mednarodni konferenci „Mednarodni teden”, 11. maj 2015, Siedlce, Poljska

 

11. maja 2015 je Fakulteta ekonomskih in pravnih ved Univerze za naravoslovne in humanistične študije v Siedlcah, organizirala 13. mednarodno konferenco “Mednarodni teden«, katere tema je bila povezana s trenutnimi trendi v vodenju: »Current Trends in Management: Business and Public Administration«. Na dogodku sta Dr. Marzena Wójcik-Augustyniak in Dr. Marek Szajczyk predstavila temo »Vključenost invalidov v socialno življenje skozi univerzalno oblikovanje delovnih mest – projekt ERGO WORK.«

 

Delavnica, »Ergonomija delovnega mesta«, sredo 8. april 2015, Maribor

 

Vabimo vas na delavnico ERGONOMIJA DELOVNEGA MESTA, ki bo potekala v sredo, 8. aprila 2015 na lokaciji Tkalski prehod 4, 2000 Maribor, s pričetkom ob 9. uri.

 

Na delavnici bodo strokovnjaki z Univerze v Mariboru, podjetja OZARA, storitveno in invalidsko podjetje d. o. o. in prim. Bojan Lovše, univ. dr. med. spec. MDPŠ, z različnih vidikov osvetlili pomen ergonomsko oblikovanih delovnih mest za enake možnosti pri zaposlovanju, univerzalno oblikovanje in kakovost delovnega okolja za zaposlene, s poudarkom na invalidih.

 

Delavnica bo izvedena v okviru evropskega projekta ERGO WORK – Povezovanje visokega šolstva s podjetji za nove možnosti ustvarjanja ergonomsko oblikovanih delovnih mest”, ki si prizadeva izboljšati ergonomsko oblikovanje delovnih mest za invalide. Projekt je financiran s strani Evropske komisije, v okviru programa Vseživljenjskega učenja, podprograma Erasmus. Več informacij o projektu najdete na povezavi: http://www.ergo-work.eu/site/slovene%20site/index_si.html

 

Delavnica je namenjena delodajalcem, kadrovikom, zaposlenim, študentom in delavcem na področju varstva pri delu in drugim zainteresiranim javnostim. Predstavlja odlično priložnost za izmenjavo mnenj in stališč ter povezovanje in mreženje na področju ergonomskega oblikovanja delovnih mest.

 

Za podrobnejše informacije o konferenci pišite na: andreja.curin(at)um.si ali pokličite na 02/235 52 06.

Spletna prijavnica

 

Program

9.00 - 9.15

Uvodni pozdrav

predstavnik podjetja OZARA d.o.o., koordinatorja projekta ERGO WORK

9.15 - 10.00

Poznavanje delovnega mesta in dela

doc. dr. Marjan Leber, Univerza v Mariboru

10.00 - 10.45

Značilnosti oseb s posebnimi potrebami – socialno-pedagoški vidik

prof. dr. Majda Schmidt Krajnc, Univerza v Mariboru, Pedagoška Fakulteta

10.45 – 11.30

Odmor

11.30 - 12.15

Univerzalno oblikovanje

prof. dr. Bojan Dolšak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo

12.15 - 13.00

Humanizacija dela in spodbude delodajalcem pri zaposlovanju oseb s posebnimi potrebami

Miodrag Petrovič, OZARA d. o. o.

13.00– 13.15

Odmor

13.15 – 14.00

Zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami in ergonomski ukrepi na delovnem mestu

prim. Bojan Lovše, univ. dr. med. spec. MDPŠ, Ambulante doktor Lovše, d. o. o.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

↑↑↑

 

Predstavitev projekta ERGO-WORK na Radiu Maribor (23. marec 2015, Maribor, Slovenia)

 

Predstavitev projekta ERGO-WORK. Sodelovali so mag.Miodrag Petrovič in Nataša Rebernik - OZARA, doc. dr. Marjan Leber z mariborske Fakultete za strojništvo in študenta Univerze v Mariboru, Aleksander Pagon in Aleš Horvat.

 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-delavnica-znancev/174326635

 

↑↑↑

 

3. partnerski sestanek v mestu Salamanca v Španiji (21. in 22. januar 2015)

 

Univerza Pontificia iz Salamance in INFAD, partner projekta ERGO WORK, sta v Salamanci v Španiji gostila 3. partnerski sestanek. Projektni partnerji iz vseh šestih partnerskih držav so se sestanka udeležili, da bi evalvirali učni načrt, pripravljen v jeseni 2014, da bi poročali in se pogovorili o izvedbi pilotnih projektov, ki se trenutno odvijajo v šestih podjetjih v Sloveniji in na Poljskem, ter da bi se pogovorili o diseminaciji, trajnosti in evalvaciji projekta z namenom zagotoviti visoko kakovostne rezultate in njihovo uporabo tudi po preteku projekta. Kot dodana vrednost k partnerskemu srečanju v Salamanci, se je prvi dan odvila tudi tiskovna konferenca za španske medije, drugi dan pa je bil organiziran ogled Univerze Pontificia.

 

Na partnerskem sestanku smo potrdili datum zadnjega partnerskega srečanja v okviru projekta ERGO WORK ter datum zaključne konference. Dogodka bosta izvedena 16. in 17. septembra 2015 na Poljskem. Vabilo sledi kmalu.

 

↑↑↑

 

Implementacija pilotnih projektov ERGO WORK v Sloveniji in na Poljskem

 

V Sloveniji in na Poljskem smo pričeli z izvajanjem pilotnih projektov (PP)! Za delo na projektih smo oblikovali štiri multidisciplinarne skupine (MS), ki jih tvorijo študentje, profesorji/raziskovalci, zaposleni v sodelujočih podjetjih ter invalidi. Na Poljskem dve skupini sestavlja po šest študentov, medtem ko v Sloveniji zaradi specifik podjetij, ki gostijo pilotne projekte in zaradi raznovrstnosti študijskih programov, iz katerih izhajajo študentje, eno skupino sestavlja dvanajst, drugo pa trije študentje.

 

V Sloveniji študentje in raziskovalci prihajajo iz Univerze v Mariboru, in sicer iz Fakultete za strojništvo, Fakultete za gradbeništvo, Ekonomsko-poslovne fakultete in Filozofske fakultete, skupaj vsaj iz petih različnih študijskih smeri. Prva multidisciplinarna skupina dela na pilotnem projektu št. 1 (PP1) v sodelovanju z dvema partnerskima podjetjema, in sicer s Kovinarstvom Bučar s.p., enim največjih kovinarskih podjetij v regiji, ter z OZARA storitveno in invalidsko podjetje d.o.o., enim največjih izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije in programa socialne vključenosti v Sloveniji. Druga slovenska multidisciplinarna skupina dela na pilotnem projektu št. 2 (PP2) skupaj s podjetjem Bodočnost Maribor d.o.o., podjetjem za rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov.

 

Prvo srečanje v Sloveniji smo izvedli že konec novembra 2014 in srečanja so si nato sledila enkrat tedensko skozi cel december 2014. Člani skupin so se že seznanili s projektom ERGO WORK, s podjetji, s cilji pilotnih projektov, z izdelki, delovnim procesom in delovnimi mesti, ki bodo predmet prilagoditve, predstavljeni pa so jim bili tudi zaposleni invalidi, da bi študentje bolje razumeli njihove zmožnosti in posebne potrebe v delovnem procesu, ko bodo zanje oblikovali dostopna delovna mesta.

 

Slika 1: PP1 – 1. srečanje
(uvod v projekt in v PP1)

Slika 2: PP1 – 1. srečanje
(obisk podjetja OZARA d.o.o.)

Slika 3: PP1 – 2. srečanje
(študentje merijo parametre v delovnem okolju)

Slika 4: PP1 – 2. srečanje
(študentje opazujejo in merijo)

Slika 5: PP1 – 2. srečanje
(izdelava lesene palete)

Slika 6: PP1 – 2. srečanje
(izdelava lesene palete)

 

 

Na Poljskem študentje in raziskovalci prihajajo iz Fakultete za ekonomske in pravne vede Univerze za naravoslovne vede in humanistiko v Siedlcah. Prva multidisciplinarna skupina (MS) dela na pilotnem projektu 3 (PP3) v partnerskem podjetju Łuksja Sp. z o.o., proizvajalcu visoko kakovostne ženske konfekcije, in na pilotnem projektu št. 6 (PP6) pri pridruženem partnerju Urad za tehnični pregled, ki predstavlja državno pravni subjekt in deluje na področju varnosti tehnične opreme. Aktivnosti prve skupine koordinira dr. Marzena Wójcik-Augustyniak.

 

Druga skupina na Poljskem dela na pilotnem projektu 4 (PP4) v partnerskem podjetju Medical and Diagnostic Center Sp. z o.o., vodilnem podjetju na regionalnem trgu v ambulantno-medicinskih storitvah, ter na pilotnem projektu 5 (PP5) pri pridruženem partnerju Asaj Sp. z o.o., največjem prodajalcu elektroinštalacij ter razstavljavcu svetil v mreži vzhodne in centralne Poljske. Aktivnosti druge skupine koordinira dr. Marek Szajczyk.

 

Prvo srečanje na Poljskem se je odvilo v petek, 12. decembra 2014, v prvem partnerskem podjetju Łuksja Sp. z o. o. Med srečanjem je bila izvedena uvodna predstavitev podjetja, s strani zaposlenih v podjetju pa so bili predstavljeni tudi delovni pogoji na delovnih mestih, ki bodo predmet analize. Drugo srečanje je bilo izvedeno v ponedeljek, 22. decembra 2014, v drugem partnerskem podjetju Medical and Diagnostic Center Sp. z o. o.

 

V januarju 2015 načrtujemo nadaljevanje srečanj tako v Sloveniji kot na Poljskem, zato bodo prvi meseci leta 2015 zelo aktivni. Prve konkretne rezultate pilotnih projektov pričakujemo že v mesecu februarju 2015. Spremljajte nas!

 

Slika 7: PP3 – 1. srečanje:
uvod v PP3 in predstavitev podjetja Łuksja

Slika 8: PP3 – 1. srečanje pred sedežem
podjetja Łuksja

Slika 9: PP4 – 1. srečanje MS 2 na delovnem
mestu v klicnem centru

Slika 10: PP4 – 1. Srečanje: delovno mesto
v klicnem centru

 

 

↑↑↑

 

ERGO WORK predstavljen v radijski oddaji na Radiu Maribor (8. december 2014, Maribor, Slovenija)

 

8. decembra 2014 sta dva izmed treh slovenskih partnerjev projekta ERGO WORK, OZARA storitveno in invalidsko podjetje d.o.o. ter Univerza v Mariboru, nastopila v radijski oddaji “Radijska delavnica znancev” na Radiu Maribor. Oddajo je na zelo zanimiv in srčen način koordiniral gospod Anton Petelinšek. V njej smo sodelovali dr. Bojan Dolšak, izredni profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, mag. Miodrag Petrovič, rehabilitacijski tehnolog v podjetju OZARA d.o.o. in Nataša Rebernik, koordinatorka projekta in predstavnica Projektne pisarne podjetja OZARA d.o.o. Diskusija v oddaji je tekla predvsem o enakih možnostih pri zaposlovanju invalidov, o ergonomiji delovnih mest kot priložnost za izboljšanje enakih možnosti pri delu in zaposlovanju invalidov, predstavljen pa je bil tudi projekt ERGO WORK, ki naslavlja vsa ta področja. Še podrobneje bo prestavljen v naslednji oddaji, načrtovani za februar 2015. Vabljeni k poslušanju včerajšnje oddaje na povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-delavnica-znancev/174308557

 

↑↑↑

 

ERGO WORK preko Atlantskega oceana

 

V okviru intenzivne diseminacijske kampanje, ki jo izvajamo partnerji projekta ERGO WORK po Evropi in širše, se je gospod Claudio Sdogati, predstavnik partnerske organizacije TENDER iz Italije, 4. decembra 2014, udeležil spletnega seminarja o tem, kako sta ergonomija in ravnanje z invalidnostjo na delovnem mestu povezana. Spletni seminar je organiziral in vodil PROergonomics, zasebno svetovalno podjetje iz Kanade.

 

Sarah Snable in Jennifer McGillis sta predstavitev pričeli s poudarkom, da osnovnih konceptov, kot sta ravnanje z invalidnostjo na delovnem mestu (Disability Management) in ergonomija (Ergonomics), ne razumemo vedno kot med seboj povezani disciplini. Vendar pa je med njima veliko večja povezava, kot bi si lahko mislili. Koncept ravnanja z invalidnostjo na delovnem mestu pogosto zahteva PDA/CDA rešitve, ocenjevanje ujemanja z delovnim mestom, podporo pri določitvi ustreznih prilagoditev, kar vse sodi v obseg kompetenc ergonomista.

 

In to je le primer tovrstne povezanosti! V več kot eno uro trajajoči predstavitvi sta skozi skoraj 25 diapozitivov predstavili uporabne statistične podatke in specifične informacije o ekonomskih in socialnih stroških, ki jih podjetja imajo, če ne uporabljajo primernega pristopa in podpore delavcem invalidom pri njihovem delu oziroma ob vrnitvi na delo po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe.

 

Poškodovani delavci in njihova vrnitev na delo je bil drug zanimiv problem, ki sta ga osvetlili. Gre za izziv, ki ga delno naslavlja tudi projekt ERGO WORK in ga bo kot takega zanimivo opazovati tudi v prihodnje. Zakaj morda celo ne v sodelovanju s Sarah in Jennifer?!

 

Preden smo se toplo poslovili in si zaželeli vesel božič in srečno novo leto, pa smo uspeli na kratko predstaviti projekt ERGO WORK, povabiti organizatorje in udeležence, da obiščejo ERGO WORK spletno stran in se vpišejo med prejemnike elektronskih novic, izmenjali pa smo tudi naslove, da bi se v prihodnje še lahko povezovali.

 

↑↑↑

 

ERGO WORK predstavljen na REHA dnevih 2014 (23. – 24. september 2014, Portorož, Slovenija)

 

V slovenskem obmorskem mestu Portorož so, 23. in 24. septembra 2014, potekali dnevi poklicne in zaposlitvene rehabilitacije z naslovno temo »Vključujoča družba in zaposlovanje za vse«. REHA dnevi so namenjeni strokovnjakom, ki delajo na področju zaposlitvene in poklicne rehabilitacije v okviru nacionalnih javnih inštitucij, predstavnikom invalidskih podjetij in zaposlitvenih centrov ter predstavnikom reprezentativnih združenj delodajalcev in reprezentativnih invalidskih organizacij.

 

Zbranim strokovnjakom smo predstavili projekt ERGO WORK, kar je bilo izvedeno prvi dan, ko je potekala predstavitev primerov dobrih praks na področju obstoječih znanj o zaposlitvenem položaju invalidov na trgu dela z namenom izmenjave dobrih praks in s tem izboljšanju dosedanjega znanja strokovnih delavcev na področju zaposlovanja. V predstavitvi projekta smo izpostavili pomembnost postavitve temeljev za sistemsko in trajno sodelovanje med visokim šolstvom in podjetji ter drugimi relevantnimi deležniki na področju ergonomije za invalide, vse to z namenom spodbujanja ustreznih prilagoditev delovnih mest za invalide.

 

Po predstavitvah primerov dobre prakse je bilo nadaljnje delo organizirano v treh tematskih delavnicah. Drugi dan so bile predstavljene ugotovitve vsake posamezne tematske delavnice, kjer so prišle do izraza tudi namere projekta ERGO WORK pri razvoju novih učnih vsebin za potrebe študentov kot bodočih strokovnjakov pri delu na področju ergonomskega (univerzalnega) oblikovanja delovnih mest, delovnega okolja, postopkov dela, orodij in pripomočkov za delo, ki omogočajo invalidom, na enak način kot vsem ostalim, zaposlitev in enakopravno vključevanje v delovno okolje in posledično v družbo.

 

↑↑↑

 

2. kreativna delavnica Inštituta za kreativne procese v podjetniškem in raziskovalnem okolju kot priprava na pilotne projekte oblikovanja ergonomskih delovnih mest za invalide

 

Ekipa ERGO WORK nadaljuje s pripravami na izvedbo pilotnih projektov v podjetjih, kjer bomo preizkušali nove vsebine ergonomskega oblikovanja delovnih mest za invalide. Konec septembra, natančneje 23. septembra 2014, je bila tako izvedena že druga kreativna delavnica za izbor izdelkov, definiranje delovnega procesa, delovnih mest in invalidnosti, za katere bomo prilagajali delovni proces. Delavnico je izvedel Inštitut za kreativne procese v podjetniškem in raziskovalnem okolju, in sicer v invalidskem podjetju HTZ Velenje, I.P., d.o.o., ki je v projektu prevzel vlogo pridruženega partnerja.

 

Po kratkem ogledu tekstilnega in rokavičarskega oddelka v podjetju, je prof. dr. Marjan Leber pričel z uvodom v kreativnost in kreativne metode, nato pa nadaljeval z moderiranjem delavnice. S pomočjo »začetniškega kontrolnega lista« smo definirali kreativne metode, primerne za izvedbo delavnice. Nadalje smo preko »metode 635« prevetrili možnosti za izbiro izdelka, skozi »morfološko analizo« preučili vse možnosti in izbrali tri izvedljive ideje (ideje A, B in C), nato pa preko »metode preizkušanja« z dejavniki tveganja ocenili vse tri ideji ter kot najbolj realno izvedljivo izbrali izdelek pod idejo B.

 

Nadaljnji koraki sledijo v novembru 2014, ko bo oblikovana multidisciplinarna skupina študentov, profesorjev in v HTZ zaposlenih mentorjev ter invalidov, ki bodo vključeni v Pilotni projekt 2.

 

V Sloveniji in na Poljskem bo v skupno 6 pilotnih projektov vključenih kar 7 podjetij. Ponovno vabljeni, da nas spremljate, saj bo pestro! Tako z vidika razvoja novih izdelkov ter prilagajanja delovnih procesov in delovnih mest za invalide kot tudi z vidika intenzivnega sodelovanja študentov z gospodarstveniki. Ti se bodo štiri mesece družili v okviru omenjenih projektov, izmenjevali znanje, izkušnje in ideje ter preizkušali učne vsebine s področja ergonomičnega in univerzalnega oblikovanja delovnih mest za invalide.

 

↑↑↑

 

1. kreativna delavnica »Inštituta za kreativne procese v podjetniškem in raziskovalnem okolju« kot priprava na Pilotne projekte oblikovanja ergonomskih delovnih mest za invalide

 

Ekipa ERGO WORK je v podjetjih pričela s pripravami na izvedbo Pilotnih projektov ERGO WORK, v okviru katerih bomo preizkušali nove vsebine ergonomskega oblikovanja delovnih mest za invalide. Prvo kreativno delavnico za izbor izdelkov, definiranje delovnega procesa, delovnih mest in invalidnosti, za katere bomo prilagajali delovni proces, smo izvedli 8. avgusta 2014 v Sloveniji. Delavnico je izvedel »Inštitut za kreativne procese v podjetniškem in raziskovalnem okolju«, pridružen partner projekta.

 

Po kratkem uvodu v kreativnost in kreativne metode smo izpolnili »začetniški kontrolni list« z namenom določitve kreativnih metod za izvedbo delavnice. Nadalje smo preko »metode 635« prevetrili možnosti za izbiro izdelka, skozi »morfološko analizo« preučili vse možnosti in izbrali dve izvedljivi ideji (ideja A in B), nato pa preko »metode preizkušanja« z dejavniki tveganja ocenili obe ideji ter kot najbolj realno izvedljivo izbrali izdelek pod idejo A.

 

Naslednji korak je priprava projektne dokumentacije razvoja izdelka ter oblikovanje multidisciplinarne skupine študentov, profesorjev, mentorjev v podjetju in zaposlenih invalidov, ki bodo vključeni v Pilotni projekt 1. Le-ta se bo odvijal v sodelovanju treh slovenskih partnerjev projekta ERGO WORK: Univerze v Mariboru ter dveh podjetij, OZARA d.o.o. in KOVINARSTVO BUČAR, Drago Bučar s.p.

 

V septembru sledi kreativna delavnica pri pridruženem partnerju HTZ Velenje, I.P., d.o.o. in uvodne delavnice v Pilotne projekte na Poljskem, o katerih bomo še poročali.

 

Spremljajte nas, saj bo jesen pestra! Ne le z vidika razvoja novih izdelkov ter prilagajanja delovnih procesov in delovnih mest za invalide, temveč tudi z vidika intenzivnega sodelovanja študentov z gospodarstveniki. Ti se bodo štiri mesece družili v okviru omenjenih Pilotnih projektov, izmenjevali znanje in izkušnje ter preizkušali učne vsebine s področja ergonomije delovnih mest za invalide.

 

↑↑↑

 

ERGO WORK - Razvoj študijskega programa

 

Prvi sklop projekta ERGO WORK je vključeval oceno trenutnega stanja na področju ergonomije delovnih mest za osebe z invalidnostjo. Raziskave so bile usmerjene v obstoječe študijske programe (vključitev ergonomije v študijske programe), stališča delodajalcev, interese in potrebe na področju zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami, organizacijo ustreznih delovnih mest ter interese in potrebe oseb z invalidnostjo v partnerskih državah. V ta namen sta bili izvedeni raziskavi. Vsaka partnerska institucija je izbrala interesno skupino z izobraževalnega področja in skupino drugih deležnikov (podjetja, osebe s posebnimi potrebami, študenti in drugi). Rezultati raziskav so bili uporabljeni za oceno trenutnega stanja in pripravo priporočil v zvezi z učnimi vsebinami na področju ergonomije, ki so potrebne za izboljšanje delovnih mest za osebe z invalidnostjo.

 

Na osnovi rezultatov raziskav bodo projektni partnerji nadgradili obstoječe študijske programe na področju ergonomije oz. razvili nove. Univerza v Mariboru kot visokošolska institucija, ki v okviru svojih študijskih programov pokriva zgolj multidisciplinarne vidike ergonomije, razvija študijski program v sodelovanju z Univerzo Siedlce, ki velja za primer dobre prakse med visokošolskimi ustanovami z obsežnimi izkušnjami in strokovnim znanjem. Univerza Coventry , ki se ukvarja z raziskovalnimi študijami na področju ergonomije in ki je ustanovila Center za izobraževanje in rehabilitacijo študentov s posebnimi potrebami, pa svetuje, spremlja ter vrednoti proces in rezultate. Pomoč pri razvoju študijskega programa nudi tudi INFAD (The Europoean Association of Evolutionary Psychology Elderly, Children and Disability) kot mednarodno znanstveno združenje, ki povezuje profesorje, raziskovalce in strokovnjake s področja ergonomije. Pri razvoju študijskega programa sodeluje interdisciplinarna skupina strokovnjakov s področja inženirstva, ekonomije, sociologije in psihologije.

 

Drugi partnerji bodo s svojega stališča ovrednotili vsebine ter potrdili ustreznost študijskega programa pred testiranjem v okviru pilotnih projektov.

 

V Sloveniji bo pet predmetov študijskega programa na voljo kot izbirni predmet, kar pomeni, da ga bodo lahko izbrali študenti različnih smeri. Projekt bo tako prispeval k izboljšanju metod učenja in poučevanja ter vsebin na področju ergonomije, posledično pa se bo zvišala raven ustreznega strokovnega znanja.

 

↑↑↑

 

ILO Global Business and Disability Network Newsletter – 07/2014:

 

Zadnja številka novic, ki jih izdaja globalna mreža za poklicno rehabilitacijo Mednarodne organizacije dela (ILO Global Business and Disability Network), vključuje prispevke naslednjih članov: IBM, Tata Consultancy Services (TCS), Qaderoon Network, Accenture, Mphasis, Accor in Genashtim. ( pdf )

 

↑↑↑

 

SREČANJE V KANTABRIJI

 

Projekt ERGO WORK smo podrobneje predstavili na poletni šoli s tematiko invalidnosti, ki je v drugem tednu julija potekala na Univerzi v Kantabriji, in sicer v kraju Corrales de Buelna. V prej omenjeni poletni šoli smo se dotaknili sledečih vsebin: kakovost življenja invalidov, komunikacija, tehnični in medicinski pripomočki, raziskave in avtizem.

 

Za predstavitev projekta ERGO WORK sta poskrbela dr. José Antonio del Barrio, direktor poletne šole Univerze v Kantabriji, in dr. Ana Isabel Sánchez.

 

Z aktivnim sodelovanjem v poletni šoli smo pridobili zanimanje za aktivnosti in vsebine projekta ERGO WORK, prispevali pa smo tudi k širitvi informacij ter trajnosti projekta. Osrednja tema predstavitve je bila ergonomija in prilagoditve delovnih mest v akademskih krogih.

 

V poletni šoli je sodelovalo več kot 130 udeležencev, predvsem invalidskih združenj, javnih zavodov in podjetij. Poudariti je treba, da sta se dogodka udeležila tudi dr. Domingo González-Lamuño in dr. Alfonso Barragan, oba vsem dobro znana predstavnika akademskih in političnih krogov.

 

Kantabrija

Dr. Ana Sánchez in dr. José Antonio del Barrio (oba INFAD) na predstavitvi projekta ERGO WORK.

 

↑↑↑

 

SREČANJE V BADAJOZU

 

Skladno z diseminacijskim načrtom projekta ERGO WORK smo do sedaj uresničene rezultate projekta predstavili, 7. julija 2014, v španskem mestu mestu Badajoz. Sprva je bilo srečanje predvideno v okviru poletnih tečajev Univerze v Salamanci, vendar smo se v združenju INFAD po pozivu občine Badajoz odločili za spremembo programa.

 

Na srečanju smo predstavili projekt ERGO WORK in aktivnosti, ki jih izvajamo. Srečanja se je udeležilo več kot 50 udeležencev, veliko od njih pa je bilo univerzitetnih profesorjev in strokovnjakov.

 

Badajozu

G. Florencio Vicente, predsednik INFAD (na levi) in ga. Ana Sánchez z udeleženci srečanja

 

↑↑↑

 

ERGO WORK širi meje: o njem smo govorili v Turčiji!

 

Projekt ERGO WORK je bil v kraju Denizli v Turčiji 4. in 5. junija 2014 predstavljen udeležencem partnerskega sestanka projekta »A NEW START«. Claudio Sdogati je v imenu ERGO WORK partnerstva na javnem dogodku, organiziranem v Yunus Emre poklicni šoli za dekleta Denizlija, predstavil namen, cilje, pričakovane rezultate, strukturo partnerstva in spletno stran projekta ERGO WORK, ki je precej soroden in dopolnjujoč projektu »A NEW START«. Slednji je večstranski projekt, financiran iz programa Vseživljenjskega učenja, vključuje partnerje iz petih različnih držav (Turčije, Italije, Španije, Portugalske in Velike Britanije). Ukvarja se s potrebo po vzpostavitvi nove metodologije za usposabljanje invalidov, da bi jim omogočili vstop na trg delovne sile in zaposlitev ( www.anewstart.eu ).

 

Udeleženci so imeli veliko vprašanj, a eno je vzbudilo še posebej veliko pozornosti: »Ali se lahko projekt ERGO WORK razume kot naravni naslednik projekta A NEW START?«

 

To vprašanje je povsem upravičeno, saj je namen projekta »A NEW START« vpeljati nove tečaje poklicnega usposabljanja za invalide, njegov cilj pa oblikovati nove poti poklicnega izobraževanja in usposabljanja, da bi zagotovili vstop invalidov na trg delovne sile ter olajšali in podprli njihovo zaposljivost.

 

Učitelji, trenerji, družinski člani, šolsko vodstvo, politiki, odločevalci ter partnerji projekta »A NEW START« so se vsi strinjali, da bi lahko predstavili ekonomsko iniciativo in tako vzpodbudili podjetja k oblikovanju in uvajanju individualiziranih in ergonomskih delovnih mest po meri invalidov. Nacionalne in evropske zakonodaje se zavzemajo za vključevanje invalidov na trg dela, vendar pa ne zagotavljajo konkretne finančne pomoči.

 

↑↑↑

 

2. srečanje partnerstva ERGO WORK v Mariboru

 

22. in 23. maja 2014 se je partnerstvo projekta ERGO WORK ponovno srečalo, tokrat v drugem največjem slovenskem mestu, v Mariboru. Gostitelj sestanka je bil koordinator OZARA storitveno in invalidsko podjetje d.o.o. skupaj s slovenskima partnerjema Univerzo v Mariboru in podjetjem Drago Bučar, Kovinarstvo Bučar s.p.

 

V dveh dneh, kolikor je trajalo srečanje, smo pregledali napredek na projektu ter se pogovorili o nadaljnjih korakih. Ključno vprašanje je bilo, kako vključiti ugotovitve izvedene raziskave v razvoj učnih vsebin na temo ergonomije in oblikovanja ergonomskih delovnih mest za potrebe vključevanja invalidov. Te vsebine bomo namreč pilotno preizkusili v Sloveniji in na Poljskem, in sicer v okviru multidisciplinarnih skupin študentov, profesorjev, osebja v podjetjih ter invalidov, o čemer bomo več poročali jeseni.

 

O rezultatih same raziskave potreb pri oblikovanju delovnih mest za invalide ter raziskave obstoječih učnih vsebin s področja ergonomije in sorodnih vsebin si boste lahko v kratkem prebrali v 2. ERGO WORK novičkah in na spletni strani http://www.ergo-work.eu/ .

 

↑↑↑

 

ERGO WORK na dogodku »Srečanja z gospodarstvom« (Poljska, 13. marec 2014)

7806 7829 7809 7813 7811

 

Pobuda za izvedbo projekta »Srečanja z gospodarstvom«, ki so bila letos organizirana 13. marca 2014, prihaja s strani gospodarstvenikov samih. Pred petimi leti me je eden bivših študentov Fakultete za management vprašal, ali bi bili pripravljeni organizirati seminar oziroma konferenco za vodje majhnih in srednje velikih podjetij, ki imajo otežen dostop do najnovejših znanj. Predstavil mi je skupino kolegov, ki so želeli zvedeti več o družbeni odgovornosti podjetij. Ker sem verjela, da je ideja zelo zanimiva, sem organizirala sestanek z dekanom fakultete, kjer je bila sprejeta odločitev, da organiziramo prvi dogodek t. i. »Srečanja z gospodarstvom«. Dogodek je potekal v mesecu marcu 2009 z naslovom: »Družbena odgovornost podjetij in etični vidiki gospodarstva«. Nismo pričakovali veliko udeležencev, vendar smo bili izjemno prijetno presenečeni, saj se je dogodka udeležilo okrog 70 gospodarstvenikov, vključno s predsednikom Vzhodne gospodarske zbornice. Od tedaj je zbornica vključena v projekt na tri načine: 1) s sofinanciranjem, 2) z vodji in direktorji, ki predstavljajo dobre prakse, in 3) s predlogi tem za konferenco. Pred tremi leti sta zbornica in fakulteta celo podpisali sporazum, v katerem so opredeljeni pogoji sodelovanja v projektu »Srečanja z gospodarstvom«. Do danes smo organizirali že pet tovrstnih letnih dogodkov, in sicer s sledečimi naslovi: »Družbena odgovornost podjetij in etični vidiki gospodarstva«, »Benchmarking in proces učenja v organizaciji«, »Človeški viri – njihova raba in razvoj«, »Inovacije v gospodarstvu« ter »Izzivi gospodarstva«. Zadnje srečanje je privabilo več kot 100 udeležencev, tako direktorjev kot tudi akademikov, iz tujih in poljskih univerz. Četudi smo obravnavali in razpravljali o različnih izzivih gospodarstva, je predstavitev projekta ERGO WORK vzbudila še večji interes, ki presega okvirje dogodka samega, saj so se nekateri udeleženci odločili raziskati možnosti zaposlovanja invalidov, čeprav na to prej sploh niso pomislili. (Grazyna O'Sullivan)

 

↑↑↑

 

Mednarodna organizacije dela (ILO Global Business and Disability Network) je predstavilo nov video prispevek z naslovom The Ability Factor

 

Mednarodna organizacije dela (ILO Global Business and Disability Network), ki se ukvarja s poklicno rehabilitacijo invalidov, je predstavila nov video prispevek z naslovom The Ability Factor, v katerem so prikazani različni načini, na katere lahko invalidi s svojimi edinstvenimi, a neizkoriščenimi sposobnosti obogatijo poslovanje kateregakoli podjetja. Pri iskanju zaposlitve se invalidi soočajo s številnimi ovirami, ki presegajo zgolj fizične ovire – gre zlasti za stereotipe in napačna prepričanja, ki jim onemogočajo, da bi vstopili v poklicno življenje.

 

Prispevek, ki je nastal v okviru partnerskega programa Better Work Mednarodne organizacije dela in Mednarodne finančne korporacije, si lahko ogledate na tem naslovu:

 

http://goo.gl/iBk0Od ali http://www.youtube.com/watch?v=o0lt0KFhUek (na voljo so francoski in španski podnapisi)

Zvočna različica (v angleškem jeziku): http://www.youtube.com/watch?v=mktLKnQb47M

 

↑↑↑

 

Drugo srečanje partnerjev v Mariboru (22.-23.5. 2014)

 

Naslednje srečanje partnerjev se bo odvijalo v Sloveniji, državi, iz katere prihajajo tri partnerske organizacije v projektu, vključujoč koordinatorja projekta.

 

Cilji srečanja:

 • Evalvacija vsebin petih učnih načrtov dopolnilnih izobraževalnih modulov;
 • Določitev pogojev za izvedbo inovativnih pilotnih projektov v podjetjih (definicija ciljnih skupin, izbor ciljnih produktov in delovnih mest, invalidov in študentov, ki bodo delali v multidisciplinarnih skupinah itd.);
 • Planiranje izvedbe inovativnih pilotnih projektov;
 • Nadaljnje planiranje diseminacijskih, promocijskih in evalvacijskih aktivnosti.

 

↑↑↑

 

AHFE 2014 – 5. Mednarodna konferenca o ergonomiji in humanih delovnih sistemih, Krakow, Poljska (19.-23.7.2014)

 

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da bo projekt ERGO WORK predstavljen na konferenci AHFE 2014. Za objavo je bil sprejet akademski članek, ki bo predstavil sodelovanje treh akademskih partnerjev v projektu.

 

Članek bo predstavil poljski partner, Univerza Siedlce. Vsebine članka:

 • Pomen ergonomije v smislu zaposlovanja invalidov, delovnega mesta in oblikovanja dela;
 • Potreba po socialni odgovornosti pri delu;
 • Predstavitev situacije v treh partnerskih državah, ki temelji na predhodnih raziskavah in znanju partnerskih univerz iz Slovenije, Poljske in Velike Britanije;
 • Raziskovanje različnih pristopov v Evropi;
 • Potrebe invalidov na delovnem mestu in potrebe po izboljšanem izobraževanju na področju ergonomije.

Več o konferenci na: http://www.ahfe2014.org/files/CFP_2014.pdf.

 

↑↑↑

 

Srečanja z gospodarstvom „Poslovni izzivi”, Siedlce, Poljska (13.3.2014)

 

Srečanja z gospodarstvom je mednarodna letna konferenca in delavnica, ki jo organizirajo Ekonomska in pravna fakulteta Univerze naravoslovnih znanosti in humanistike v Siedlcah v sodelovanju z Vzhodno gospodarsko zbornico, in letos poteka že šestič. Namen konference je zapolniti vrzel med teorijo in prakso. Letos se pričakuje več kot 100 udeležencev, med njimi bodo poslovneži in akademiki s Poljske in drugih držav. Projekt ERGO WORK bo predstavljen v kontekstu modernih poslovnih izzivov. Na konferenci bodo sodelovali vsi trije poljski partnerji (Univerza, Luksja, ter Medicinski in diagnostični center), kakor tudi predstavnik Univerze v Mariboru (prof. Vojko Potočan).
Več o srečanjih z gospodarstvom: http://www.wnep.uph.edu.pl

 

↑↑↑

 

Mednarodna konferenca INFAD-G21, Zamora, Španija (12.-14.2.2014)

 

Konferenco o aktivnem in zdravem staranju v Zamori organizira španski partner INFAD. INFAD je mreža univerz, raziskovalnih centrov, podjetij in drugih pravnih oseb, ki med drugim promovira mreženje, diseminacijo in izmenjavo primerov dobrih praks. Na konferenci se pričakuje več kot 100 udeležencev in predstavlja prvega od podobnih velikih dogodkov, na katerem bo predstavljen projekt ERGO WORK.
Več o kongresu: link

 

↑↑↑

 

Srečanje koordinatorjev v Bruslju (23.-24.1.2014)

 

OZARA d.o.o. je koordinator projekta ERGO WORK in predstavnik podjetja se je udeležil Erasmus srečanja koordinatorjev, ki ga je organizirala EACEA v Bruslju. Dvodnevno srečanje je bila izvrstna priložnost za druženje z drugimi koordinatorji projektov, spoznavanje drugih projektov in pridobitev informacij o administrativnih in finančnih pravilih programa Erasmus. Nenazadnje pa je bila to tudi odlična priložnost za mreženje s potencialnimi partnerji prihodnjih projektnih sodelovanj.

 

↑↑↑

 

Uvodno srečanje v okviru projekta ERGO WORK

 

27., 28. in 29.11.2013 smo izvedli uvodni sestanek v angleškem mestu Coventry, in sicer pri partnerju Coventry University.

 

Namen sestanka:

 • postavitev temeljev za uspešno implementacijo projekta,
 • predstavitev partnerjev,
 • pregled delovnega in časovnega plana,
 • pregled pogodb in pravil s strani agencije EACEA,
 • priprava na izvedbo delovnih sklopov 2 in 3, ki bosta namenjena analizi v partnerskih državah in razvoju dodatnih modulov znotraj učnega načrta ergonomije,
 • promocija, diseminacija in evalvacija projekta.

 

Zaradi narave projekta smo srečanje združili z dvema študijskima obiskoma, v okviru katerih smo si ogledali primere odličnih praks na področju zagotavljanja ergonomije na delovnem mestu za invalide. Študijska obiska vam predstavljamo v nadaljevanju.

 

Hereward College

Namen obiska je bila predstavitev strokovnjakov, orodij, delovne opreme in prilagoditev, ki so na voljo za zagotavljanje dostopnosti za invalide. Predstavitev je vodil Paul Doyle, vodja oddelka za dostopnost, raziskavo in razvoj. Predstavil nam je center, namenjen prepoznavanju težav in omejitev na področju izobraževanja, usposabljanja, zaposlovanja ter neodvisnega življenja posameznikov. Center proučuje posamezne primere in išče najugodnejše tehnološke rešitve za posameznike. Poleg najrazličnejših tehnoloških rešitev nam je predstavil različne možnosti financiranja na nacionalnem nivoju, namenjene podpori invalidov pri integraciji na trg dela ter primere dobrih praks na področju prilagojenega delovnega okolja in delovnih mest za invalide.

 

Ogled je tako vključeval:

 • center za ocenjevanje s primeri ergonomsko oblikovanih delovnih sredstev;
 • zgradbo, v celoti dostopno za ljudi na vozičkih;
 • učilnice, dostopne za študente na vozičkih s pripomočki za dislektike;
 • dostopen dramski studio s posebnimi pripomočki za osvetljavo in drugimi prilagojenimi orodji;
 • dostopen televizijski in glasbeni studio z mešalnim pultom;
 • umetniške sobe z računalniki za digitalno umetnost;
 • oddelek za psihoterapijo za namene zagotavljanja podpore in razvoja študentovih sposobnosti;
 • različne pripomočke, namenjene podpori ljudi na invalidskih vozičkih, ki invalidu po potrebi omogočajo stoječe delo.

 

Severn Trent Water

Podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem vodnih virov na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Zaposluje več kot 5,500 ljudi iz različnih področji. Namen obiska, ki ga je vodila Wendy McClay, svetovalka za zdravje in varstvo pri delu, je bila predstavitev načina dela osebe, ki je v podjetju odgovorna za integracijo invalidov. Zgradba, stara 3 leta, je odličen primer prakse novogradnje, pri gradnji katere so velik del pozornosti namenili oblikovanju inkluzivnih in dostopnih delovnih mest.

 

↑↑↑